Administratorul societății este persoana fizică sau juridică, asociat sau neasociat, careîn baza mandatului încredintat aduce la indeplinire obiectul de activitate pentru care a fost constituita societatea, in limitele prevazute de lege sau de actul constitutiv.
Administratorul poate fi numit in functie pe o anumita perioada de timp sau i se poate conferi un mandat pe perioada nelimitata.
În situatia în care mandatul administratorului a expirat asociatul/îi este/sunt obligat/i fie să prelungească mandatul administratorului fie să numească un nou administrator.
Atunci când această obligație nu este îndeplinită, ANAF va trimite o notificare la sediul societății prin care persoanei juridice îi este adusă la cunostință aceasta neregulă și necesitatea remedierii ei în termen de 30 de zile.
Neîndeplinirea acestei obligații atrage o serie de repercusiuni, printre care:
- Societatea fi declarată inactivă de către ANAF
- Fapta va fi înscrisî în cazierul fiscal al asociatului/ilor si administratorului/ilor
- Daca societatea este platitoare de TVA, codul de TVA va fi anulat
- Fapta inscrisa in cazierul asociatului/ilor si administratorului/ilor nu mai permite acestora, sa detina calitatea de asociat si/sau administrator pe nicio alta societate infiintata ulterior.
Actele necesare pentru prelungirea mandatului administratorului sunt:
- Hotărârea AGA sau Decizia asociatului unic privind prelungirea mandatului administratorului
- Cerere de inregistrare
- Dovada privind plata tarifului legal
- Daca este cazul imputernicire speciala/ avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale
- Actul constitutiv actualizat*
*Dacă mandatul administratorului se prelungeste pentru o altă perioadă decât cea prevazută inițial în actul constitutiv va trebui actualizat și acesta din urmă.